sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Työviikko

Ehkä tiedätte tunteen kun rankan työviikon jälkeen leimaatte itsenne ulos toimistolta tai lyötte työrukkaset naulaan, suljette oven ja kiirehditte kotiin rentoutumaan. Taas yksi viikko takana ajattelevat varmasti monet aina perjantaisin. Toisille työnteko tuntuu olevan vastenmielistä kun taas toiset viihtyvät työpaikallaan turhankin hyvin. Itse kuulun johonkin välimaastoon. Mieluiten kutsuisin kuitenkin työpaikakseni tuttuja lenkkipolkuja, lähimetsää tai jopa kuntosalia. Suomessa on vain muutama yksilölajin urheilija jotka voivat kirjoittaa eri lomakkeisiin "urheilija" kohtaan ammatti. Suunnistajista en tiedä kenenkään tekevän niin. Ja vaikka urheilemalla pystyisi elättämään itsensä uran aikana, niin lopettamisen jäleen tyhjän päälle putoaminen ei houkuttele joten opiskelua ja työkokemusta on keräiltävä jo sitä ennen. Se johtaa aina kompromisseihin. Itse olen parin viime viikon aikana kokenut molemmat ääripäät: 30 tunnin urheilijan työviikon ja 50 tunnin toimistotyöläisen viikon. Voin kertoa, ja kerronkin, että on siinä jonkinlainen ero jaksamisen suhteen, palautumisesta puhumattakaan. Alla lyhyt kuvaus molemmista:


Urheilijan viikko:
 • konttori Ylläsjärvellä, työmaa Kolarin, Kittilän ja Muonion kuntien alueella
 • työ latujen hinkkaamista mahdollisimman vaihtelvilla reiteillä
 • tyypillinen työpäivä: Herätys klo 8-9 välillä. Aamupuuro. Klo 10 n. 3h/40km hiihtolenkistä perinteisellä tyylillä. Ruoan laitto ja ruokailu. Päiväunet. Suksihuoltoa tai lueskelua tms. Illalla klo 18 luisteluhiihtoa, lumikenkäilyä, mäkivetoja tai punttisalia viikonpäivästä riippuen n. 1h. Sauna. Illallinen. Nukkumaan klo 23.
 • työaika 30h/vko (7 vrk)
 • rahaa kuluu ruokaan enemmän kuin toimistötyöläisellä. Muuten ei eroa kulutuksessa.
 • "oikeita" töitä n. 2h/vko
Toimistotyöläisen viikko:
 • toimisto Töölössä
 • työ lähinnä tietokoneen näppäilyä
 • tyypillinen työpäivä: Herätys klo 7. Nopea aamupala. Bussilla töihin. Sisään-leimaus n. 8-8.30. Sähköpostien lukua. Klo 9.30 palaveri. Klo 12 lounastunnilla työpaikan kuntosalille. Klo 13 eväiden syönti töiden ohessa. 13.30 kahvitauko eli teemukillisen haku kerroskeittiöstä ja heti takaisin töihin. Näppäilyä, palaverointia, kouluttamista yms päivästä riippuen. Ulos-leimaus klo 19. Bussilla kotiin. Lenkki tms. Klo 21 ruokailu. Netissäsurffaus ta, ehkä kotitöitä. Nukkumaan klo 23.
 • teoreettinen työaika 30h/vko (4 vrk), käytännössä 50h/vko (5 vrk)
 • rahaa kertyy valtion nuoren määräaikaisen asiantuntijan palkan verran. Kattaa asumiskulut yms. Rahaa kuluu työmakóihin saman verran kuin mitä urheilija syö enemmän.
 • treeniä n. 10h/vko

 

Maisemat Ylläksen työmaalta                                          Maisema Töölön toimistolta


Ensimmäisen kaltaisia viikkoja voisi puolestani olla enemmänkin, ja periaatteessa niitä voisi pitää aika usein. Jos on viikon lomalla (eli urheilijan työviikolla), joutuu sitä ennen tekemään pidempiä työpäivä ja normaalista nelipäiväisestä poiketen viisipäiväistä työviikkoa viikon tai kaksi. Myös loman jälkeisellä viikolla töitä riittää normaalia enemmän (kuten nytkin kävi), jolloin noin kuukaudessa tulee tehtyä yhden lomaviikon verran normaalia enemmän töitä. Eli jos tarkoitus on käyttää lomailuun kertyneitä ylimääräisiä työaikasaldoja, niin käytännössä joudut tekemään viikon työajan verran normaalia enemmän hommia jotta voit pitää vapaasi. Ja taas kertyy lisää saldoja. Oravanpyörä on valmis. Viikko leirillä urheilijana ja kaksi-kolme viikkoa töissä virkamiehenä ei siksi ole optimaalinen yhdistelmä kokonaiskuormituksen kannalta. Kahdesta edellä kuvatusta viikosta rankempi omalta osaltani oli tuo jälkimmäinen. Koko viikonloppu on mennyt palautuessa vaikka harjoittelin vain 10h tällä viikolla. Alkuviikosta koitin palautella Ylläksen viikosta, mutta todellisuudessa palautumista tarvittaisiin melkein enemmän nyt viikon lopulla. Tosin olen loppuviikosta päässyt taas polvivaivojen jälkeen paremmin juoksuun kiinni ja se on ollut tottumattomille jaloille rankkaa.

Edessä on enää nelipäiväinen työviikko ja sen verran sopivasti iltamenoja, että toimistolta pitää lähteä viimeistään kuudelta joka päivä joten ne hommat jää tekemättä mitä ei tuossa ajassa ehdi. Sen jälkeen edessä on paluu Ylläkselle muutamaksi päiväksi, tällä kertaa tosin enemmänkin joulun vietto mielessä. Sieltä lyhyt visiitti kotiin ja neljäksi viikoksi Uuteen-Seelantiin. Joku sanoisi lähtevänsä leirille, minulle se on lomaa. Ei siksi että löhöilisin rannalla tai kiertelisin vain nähtävyyksiä katselemassa, vaan siksi että tykkään urheilusta, harjoittelusta ja kyllä myös sen mukanaan tuomista turismimahdollisuuksista. Sanotaan, että työstänsä pitäisi tykätä. Minä tykkään sekä leipätyöstäni että urheilusta. Välillä niiden yhdistely on vaikeaa ja niiden välille pitäisikin onnisutua löytämään sopiva balanssi.

Seuraavan blogitekstin näppäily tulee tapahtunemaan maailman toiselta puolen joskus vuoden vaihteen kieppeillä. Muistakaa jouluna syödä hyvin, liikkua ja ennen kaikkea levätä ja palautua syksystä ja kerätä uusia voimia kevättä varten. Hyvää joulua!


ps. mahdolliset kirotusvihreet johtuu siitä että venyttelin tätä kirjoittaessani.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua