lauantai 3. marraskuuta 2012

Ens kauel

Taas on se aika vuodesta kun otsikon mukaiset kaksi sanaa ovat useiden suunnistajien huulilla. Motivaatiota on ehkä ehtinyt kertymään ylimenokauden aikana tai päättynyt kausi ei ole sujunut suunnitelmien mukaan. Ens kaudella kaikki tehdään paremmin, reenataan enemmän ja kovempaa, tehdään sitä tai tätä, voitetaan kaikki kisat tai ainakin omat testijuoksuennätykset laitetaan uuteen uskoon. Ilmiö on yleinen varsinkin mannan ja småkkerin paluulaivoille, mutta sen levinneisyysalue kattaa jo koko Suomen. Erityisesti ilmiötä tavataan nuorten miesten keskuudessa.

Vanhemmiten alkaa ehkä ymmärtämään oman tasonsa paremmin eikä radikaaleillakaan harjoitusmuutoksilla saa aikaan sellaisia tuloksia että muutosta voisi verrata nuorempana esitettyihin ens kauel -puheisiin. Itselle on kaikesta huolimatta jäänyt hieman epäselväksi se, että mitä hyötyä on uhota omista suunnitelmista tai tavoitteista. Unelmia toki saa kaikilla olla, ja usein juuri konreettiset unelmat tai tavoitteet saa vähämmän motivaation päivinä solmimaan lenkkareiden nauhat. Ja jos unelmat tai tavoitteet kertoo muille julkisesti, sitoutuukin niihin ihan eri tavalla kuin pitämällä ne vain omassa mielessään. Yhteys reaalimailmaan pitää kuitenkin säilyttää ja luoda tavoitteet sen mukaisesti. Mutta miten asettaa juuri sopivasti motivoivat tavoitteet itselleen? Varsinkin lajissa nimeltä suunnistus se on vaikeaa, koska sijoitustavoitteiden asettaminen on todella vaativaa. Omallakin hyvällä suorituksellakin oma nimi voi löytyä tulostaululta sijoilta ynnä muut tai fysiikan ollessa rautaa virheet voi pilata suorituksen. Oman osansa soppaan lisää myös kanssakilpailijoiden suoriutuminen kyseisenä päivänä. Omat tavoitteet onkin siksi nykyään puhtaasti fyysisiä tai taidollisia, unohtamatta oman kehityksen kannalta olennaisia harjoitustavoitteita.

Jotta voi asettaa tavoitteita uudelle harjoituskaudelle (ja ehkä ens kauen kisoille), pitää ensin analysoida mennyttä ja vetää johtopäätökset. Tällä viikolla mammuttimarssin jälkeen olen joutunut pitämään nyt sitä ylimenkoautta minkä pitämistä vielä pari postausta sitten arvoin. Samalla olen analyseerannut viime sunnuntaina päättyneen harjoituskauden datoja ja kisoja. Ens kauen harjoittelun päälinjat alkaa olemaan selvillä, mutta vielä en aio käynnistellä harjoittelua 100% teholla vaikka ylimenokausi voikin jäädä viikon mittiaseksi. Raapustin pitkän analyysin, mutta julkiseen jakeluun en sitä laita. Pysyköön omana tai korkeintaan seuran sisäisenä tietona. Muut saatte tyytyä alla olevaan graafiin.


Treenikausi 2012 yhdessä kuvassa

Viime kauden tavoitteet toteutuivat kaikesti huolimatta ihan kohtuullisesti. Eniten tietysti harmittaa EM-kisojen väliin jääminen. Harjoitustavoitteina oli parantaa juoksumäärää ja voimapuolta. Molemmat toteutuivat aika hyvin. Myös suunnistustreenejä tuli enemmän kuin 2011 ja "oikeiden" lepopäivien määrä väheni. Ens kauden tavoitteetkin on kirjattu, mutta mulla ei ole mitään tarvetta huudella niitä julkisesti. Katotaan sit taas vuoden päästä minkälaisia vonkaleita verkkoon tarttui kaudelta 2013.

Harjoitussuunnitelmissa ei suurta muutosta liene luvassa. Harjoitusolosuhteissa ehkä jonkin verran. Keväällä kun saa pidettyä paketin kasassa, niin eiköhän sieltä ainakin jonkinlaista saalista tule. Talven viikkorytmitys tulee varmaankin aika pitkälti koostumaan samanlaisesta rytmityksestä kuin parina viime vuotenakin. Alla kuvakaappauksena lynxin hpk:sta yksi esimerkkiviikko viime talvelta.

 Malliviikko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua