maanantai 22. lokakuuta 2012

Ylimenokausi

Olen pidellyt tässä jonkinlaista off-seasonia viimeisen henkilökohtaisen kisan, SM-yön, jälkeen. Ylimenokautta olen kaivannut henkisesti, en niinkään fyysisesti. Ensimmäinen viikko meni ilman suurempia suunnitelmia yhteistreenien merkeissä melko normaalisti parilla lepopäivällä höystettynä. Mannan jälkeen tulikin ulkoiltua reilummin, koska jalat ja mieli kaipasivat selkeästi kevyitä juoksukilometrejä; työmatkajuoksua, lamppulenkkiä Hakunilasta ja viikon kruununa 25km karttalenkkiä Kattilasta itseäni vanhemmilla kartoilla. Nyt edellisellä viikolla jatkoin suunnilleen samanlaisella ulkoilulinjalla, joskin viikonloppuun tuli kolme kovempaa juoksusuoritusta. Ainakin pari viikkoa voi jatkaa samalla linjalla, mutta jossain vaiheessa voisi alkaa tekemään perusvoimaa.


Mikä on ylimenokausi? 

Juoksijalehden mukaan ylimenokausi tarkoittaa urheilijan ja kuntoilijan tarvitsemaa lepokautta. Samalla jätetään hyvästit menneelle kilpailukaudelle ja aletaan suunnata katse kohti seuraavia tavoitteita. Ympäri vuoden systemaattisesti harjoittelevilla kesälajien urheilijoilla ylimenokausi ajoittuu syksyyn.

Juoksija-lehden sivuilla listataan myös neljä asiaa, jotka tulee ottaa huomioon kun haluaa levätä ja pitää ylimenokautta. Katsotaas miten oma ylimenokausi uppoaa näihin suosituksiin.
1) Nollaa tilanne henkisesti. Olen jollekin sanonut, että nollaus onnistuu helposti kahdella tavalla: juoksemalla tai juomalla tarpeeksi pitkään. Itse nollasin toissa viikolla 157 ja viime viikolla 123km. Check.
2) Lepää kunnolla. Sunnuntai-iltapäivät olen levännyt ja syönyt hyvin. Kyllä se syysflunssa tai liukkaat kelit vielä sieltä tulee ja sit on pakko levätä tai ainakin juosta hyvin vähän.
3) Kokeile muita lajeja. Viime viikolla käytiin Nixun kanssa pitkästä aikaa kiipeilemässä ja vielä neljä kertaa tulee ainakin käytyä. Check.
4) Jos harjoittelet, harjoittele kevyesti. On tässä tullut kovempaakin rasitusta kisojen merkeissä, ja parissa testijuoksussa kävin mannan jälkeen keskeyttämässä ja toteamassa ettei pää halua juosta juuri nyt kovaa. Pääasiassa check.

Ei siis ihan oppikirjan mukaan, mutta toisaalta miksi levätä väkisin kun kuitenkin tykkään harjoittelusta. Aina ei kuitenkaan jaksa tavoitteellista harjoittelua tähtäimessä seuraavan viikonlopun tai seuraavan vuoden kisat. Ehkä tämä on tällaista kovakuntoisen kuntoilijan harrastelua. Ja kuntoilijathan käy hölkkäkisoissa, joten kävin eilen Kotojärven ympärijuoksussa Pornaisissa. Syitä oli kaksi: hölkkäkisoissa ei ehdi käymään kuin loppusyksystä tiiviin suunnistuskisakalenterin takia ja olin uuden mikron tarpeessa. Kotojärvellä palkinnot on perinteisesti olleet kodinkoneita, joten toivoin tänä vuonna palkintopöydältä löytyvän hyödyllistäkin tavaraa. Edellisen päivän Halikon aloitusosuus ja pari tuntia myöhemmin vedetty toinen kierros eivät taineet paljon painaa, tai sitten palautuminen tapahtui tupareissa klo 19-02. Kotojärven 14,3km tuli joka tapauksessa kirmattua aikaan 46'53'', joka on sellaiset kolme minuuttia nopeampi kuin edelliset noteeraukseni vuosilta 2008 ja 2010 vaikka lähdin matkaan ilman tavoitteita (tai siis ainoastaan päästä valitsemaan palkintoja ensimmäisenä). Selvä voitto irtosi, mutta harmikseni ei mikroa. Sen sijaan jos joku on kahvinkeittimen tarpeessa, niin täältä löytyis nyt ihan perinteistä tai kapselimallia. Itsehän en kahvia käytä.


Lukijakilapilun oikea vastaus
Kaikkia blogini noin kymmentä lukijaa kiinnostaa varmaankin oikea vastaus edellisessä blogipostausessani esitettyyn kysymykseen. Vastauksia näyttäisi olevan vajaa kolmekymmentä, mutta koska jotkut ovat kuitenkin olleet kovin pullannälkäisiä, lienevät he vastanneet useamman vaihtoehdon puolesta. Aina löytyy niitä, joilla on hirveä makeanhimo ja toisaalta vastaus kysymykseen oli mielestäni sen verran selkeästi pääteltävissä, että sen ei olisi pitänyt olla ylivoimaisen vaikeaa. Vastausjakauma oli tosiaan yllättävän tasainen rivien 12X, 2X1, X12 ja X21 saadessa kaikkien 22-28 % vastauksista. Oikea vastaus oli X21 eli Kevätyö/tuotepaketti - Elonen/herkkuja - yö/ruisleipä.Ja perustelut sille miksi vastaus olisi voinut olla pääteltävissä heillekin ketkä eivät kyseisiin kisoihin osallistuneet:
Sprintti on pullamössösukupolven laji, mitäs muuta sieltä jaettaisiin palkinnoksi kuin pullaa? Ennen miehet oli kovempia, sm-yöt vedettiin pelkillä tuohipäreillä ja palautuminen hoidettiin sataprosenttisella ruisleivällä. Ja 4-miehiseen kevätyön joukkueseen mahtuu aina vähän eritasoista ja -ikäistä porukkaa. Tuotepaketin sisällöt voi jakaa uudelleen kätevästi joukkueen kesken, muut voivat leipoa sämpylät tai keitellä puurot, kun taas lähes joka joukkueeseen mahtuva junnu tai kiintiösprintteri voi vedellä välipalakeksit ja palautella pullilla. Oikein arvanneiden kesken lupasin arpoa pullaa. Valitettavasti taloudestani on tällä hetkellä pikapullajauhot lopussa, mutta muita herkkuja löytyy ja tarvittaessa pyöräytän korvapuustit arvonnassa onnettaren suosiossa olleelle nimimerkki OP:lle. Hakemaan saa tulla lähes koska vaan. Oikeaan osoitteeseen taitaa pullat mennä. Ja tähän hymiö.


Kattilan 25

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua