maanantai 21. lokakuuta 2013

Kausi paketoitu

Kausi on nyt päätetty jo muutamaan kertaan. Viimeisen henkilökohtaisen eli SM-yön jälkeen, 25-mannan jälkeen ja nyt viimein Halikkoviestin jälkeen. Oma motivaatio juosta kisoja on laskenut samaan tahtiin kun kisojen tärkeys on vähentynyt. Ei sitä enää jaksa ihan samalla tavalla syttyä mannoista ja halikoista kuin nuorempana, mutta kivoja viestejä ne silti ovat. Kivempaa olisi tietysti jos jaksaisi keskittyä suunnistukseen sataprosenttisesti ja juoksu kulkisi. Tänä vuonna kulkupuolellakin on ollut syksyn loppua lähestyttäessä sama laskeva trendi. Kevyempi harjoittelu ja muutamat voimatreenit tai määräintervallit eivät ole aikaansaaneet usein nähtyä ylimenokauden kulkua. Sen sijaan kulku on kadonnut viime päivinä kuin mannan tulokset bittiavaruuteen. Mannan tulokset tosin on jo saatu kaivettua esiin. Onneksi nyt voi ottaa muutaman päivän kevyttä tai jättää voimatreenit tekemättä, jos reisissä siltä tuntuu. Ja siltä tuntuu. Ihan kun joku olisi tyhjentänyt kaikki vähätkin voimavarat.

Vaikka kisakausi on nyt aikalailla kaikilla mittapuilla päättynyt, on harjoituskautta jäljellä vielä tämä viikko. Katsellaan jaksanko mitään kuivaa kausianalyysiä kirjoitella tänne blogin puolelle. Ehkä kuluneen kauden voi antaa olla paketissa ja sen voi avata vaikka jouluna jos siltä tuntuu. Aika paljon olen jo mennyttä kautta prosessoinut päissäni. Osittain sävelet ensi kauteen valmistautumisen osalta alkavat jo olemaan selvillä. Mitään suuria muutoksia ei varmaan tule tehtyä, mutta ajatuksissa olisi että harjoituspäiväkirjan merkinnöissä näkyisi entistä useammin sana maksimi. Enkä nyt tarkoita pelkkää teho-saraketta. Nousumetrien määrää olisi myös tarkoitus kasvattaa. Lisäksi pari pienempää muutosta.

Kilpailusuunnitelman ja kunnonajoituksen suhteen suunnitelmat ovat sen sijaan melkolailla auki. Pitäisi tietää yrittääkö olla kunnossa helmikuussa, huhtikuussa, kesä-heinäkuussa, vai syys-lokakuussa. Koko aikaa ei voi olla kunnossa ja omat tavoitteet riippunevat ainakin osittain siitä, kuinka monta miestä voi juosta EM-kisoissa, miten sinne katsastetaan, missä katsastetaan MM-sprinttiin, ketä liiton valmennusryhmissä on ja kuinka monta paikkaa kussakin kisassa on kurvamerkitty alle 24-vuotiaille. Voi tässä muutaman viikon talvella viettää etelässä, mutta kaikkiin kisareissuihin saisi jo kulumaan sen verran lomapäiviä, ettei leireille enää ehtisi. Priorisointi on päivän sana, ja sitä helpottaisi jos tietäisi mihin itseään kannattaa priorisoida.

Nyt meinaan priorisoida kevyttä ensi kauden harjoitusmotivaation edelle. Jätän mm. ensi viikonlopun mammuttimarssin tänä vuonna väliin. Se on kun laittaisi rahaa pankkiin, kun loka-marraskuussa ei treenaa liikoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua