perjantai 29. huhtikuuta 2022

Finnspring-viestin loppukiri 2022

Pakko kaivaa blogi naftaliinista, jotta voin laittaa videon jakoon ja tuoda omat näkemykseni somekeskusteluun, joka lähti liikkeelle pari päivää alla olevassa videossa näkyvän oman viestisuunnistuskauden avauksen loppukiritaiston jälkeen. Kyseinen somekeskustelu on vienyt itseltäni yöunet ja aiheuttanut paljon stressiä muutenkin. Ihme, jos terveenä pysyn. Keskustelussa tai sen lainauksissa minut leimataan mm. vähä-älyiseksi.
Keskustelun voi summata, että teko oli törkeä, rike selvä, ja minut ja sitä myöden joukkue olisi ilman muuta pitänyt hylätä. Perusteluina keskusteluissa estäminen ja epäurheilijamainen käytös. Ne on luultavasti tehty keskustelussa näkyvän videon perusteella, eikä twiittiin ole mahtunut kuin kommentoijan kanta rikkeestä, ilman perusteluja. Minusta estäminen tai epäurheilijamainen käytös pitäisi määritellä ja perustella ennen kuin siitä ketään syytetään, koska niitä ei nykyisissä suunnistuksen lajisäännöissä ole määritelty. Siksi tämä postaus.


Ensin muutama fakta kiritilanteesta:
  • Asianosaisten näkemys tapahtuneesta oli meidän keskustelun perusteella yhteinen: kiri oli reilu, hampaankoloon ei kuulemma jäänyt kilpakumppanilla mitään eikä hänestä siinä ollut mitään epäreilua. Pointsit reilusta urheiluhengestä hänelle.
  • Maaliviivan sijainti näkyy ao. videolla johon sen vielä punaisella korostin. Maali on ankkuriosuudella siis eri asia kuin maalileimaus. Aikakin otetaan maaliviivalta, ei maalileimauksesta. Leimaaminen on ankkuriosuudella maaliin tulon jälkeen vain kortin purkamista varten.
  • Tulin edellä, sain valita juoksulinjan. En mutkitellut. Moni muukin ankkuri juoksi samaa linjaa kuin minä (videosta esim. n. 4h10min kohdalta, mm. molemmat TP:n joukkueet).
  • Meillä ei ollut kontaktia.
  • Kilpakumppani sanoi, että liukastui ihan siinä maaliviivalla kun tultiin uudestaan siihen mutaan. En edes itse kaatumista noteerannut.
  • Maalituomari tai tuomarineuvosto eivät nähneet asiassa rikettä. Maalituomari näkyy ao. videolla.
  • Protestia ei tehty. HS olisi kuulemma sunnuntaina tehnyt protestin jos siinä olisi heidän mielestä ollut protestin aihetta.





Mitä on estäminen suunnistuksessa?

Jos tämä tapaus osaltaan vaikuttaa siihen mitä kriteereitä estäminen suunnistuksen loppukirissä jatkossa tarkoittaa, niin olisi ilman muuta tärkeää määritellä estäminen ja mitkä tekijät ovat niitä, jotka tässä videon tilanteessa rikkovat sääntöjä. Tai millaisiksi säännöt tulisi määritellä estämisen osalta jatkossa. Tai tarvitseeko sääntöjä määritellä uusiksi; riittääkö että oikeuskäytäntö on yhtenevä vastaavissa tilanteissa?
  • Onko estämistä se, että ei juokse lyhyintä linjaa maaliin? (ja jos on näin, niin jatkokysymyksenä: voiko metsässäkin tapahtua estämistä?)
  • Onko estämistä se, että ei katso mille juoksulinjalle takana tuleva kilpailija suuntaa?
  • Onko estämistä se, että on itse hitaampi kuin takana tuleva kanssakilpailija? (ja jos on näin, niin voiko metsässäkin tapahtua estämistä, vrt. esim. Jukolan 3. osuuden kärki ja 2. osuudet kuntoilijat samalla uralla?)
  • Edellyttääkö estäminen kontaktia?
  • Voiko estämisestä johtuvan rikkeen määritellä tapahtuneeksi vain tv-kuvan perusteella? (ja jos, niin riittääkö yksi kuvakulma vai tarvitaanko useita?) (vrt.: puuttuvaa rastileimausta ei voi todistaa tehdyksi vaikka se näkyisi tv-kuvassa, tästä on ennakkotapauksia)
  • Mitä tarkoittaa kiilaaminen?
  • Missä menee sellaisen estämisen tai kiilaamisen raja, että se olisi epäurheilijamaista käytöstä?

Ja vielä lopuksi; pitäisikö epäurheilijamainen käyttäytyminen määritellä nykyisiä sääntöjä tarkemmin? Toivoisin myös, että kilpailun ulkopuolisen suunnistustoiminnan epäurheilijamainen käyttäytyminen määriteltäisiin tarkemmin, jos kyseinen sääntökohta avataan muutettavaksi.
Suunnistuksen lajisäännöt 3.24: "Urheilija, muu suunnistaja tai urheilijan tukihenkilö ei saa kilpailussa, kilpailumatkalla tai muussa kilpailun ulkopuolisessa suunnistustoiminnassa käyttäytyä epäurheilijamaisesti."



Ja sitten on vielä asia erikseen, mitä muita toimia olisi tarpeen tehdä esim loppusuorien suunnittelussa, jotta kirit ratkeisivat aina kaikkien mielestä mahdollisimman urheilullisesti. Sen pohdinta jätettäköön muille.


En halua mahdollisia jatkokeskusteluja blogin kommentteihin. Enkä toivo keskustelun jatkuvan twitterissäkään. Rakentavia kommentteja voi esittää suoraan suunnistusliitolle, joka on luvannut tarkastella mitä pitäisi tehdä, jotta loppukirit olisivat mahdollisimman reiluja.



















 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua