perjantai 22. maaliskuuta 2013

Uudenmaan parhaat


Jatketaan parhaimpien suunnistusmaastojen listaamista. Trilogian päätösosassa keskityn ainoastaan Uuteenmaahan. Vaikka juoksenkin suuren osan harjoituksistani ilman karttaa Kehä3:n sisäpuolisilla teillä, niin olen silti Espoossa asumani 30 vuoden aikana ehtinyt jonkun kerran vierailemaan maastossakin kartta kädessä. Tässä top10-lista niistä maastoista, joissa kaikkien lähiseudulla asuvien olisi suositeltavaa vierailla. Toki on syytä varmistaa että maastoon saa mennä omin nokkinensa.


1. Vaipo
sijainti: Kirkkonummi / Siuntio. Osasta aluetta myös 10-tonninen Kälakärrin kartta.
kartan käyttö: SM-normaali (nyk. pitkä) 1996, Espoon Suunta. Painos vissiin loppunut
perustelut:15-tonninen helmi. Parasta Uusimaalaista pienipiirteistä avokalliomaastoa, sopivasti soilla höystettynä. Ei isoja yksittäisiä mäkialueita, eikä metsätalouden tai tiheän asutuksen haittavaikutuksia, vaikka alkuverrytelyksi kartalle voikin juosta Kirkkonummen juna-asemalta. Ainoa kartta, joka minulla on kehyksissä kotona.

2. Kvarnby
sijainti: Kirkkonummi. Tunnetaan myös nimillä Nydal ja Örnbladet
kartan käyttö: SM-normaali R2 1996, Lynx ja OK77.
perustelut:Kvarnbyn ylänkö on naapurimaastoa Vaipoa vielä laakeampi, ja tarjoa ehkä paikoitellen pienipiirteisempiä muotoja. Kyllä tässä Kirkkonummen erämaassa Saramäkien kelpaa temmeltää. Erikoista muuten on, että vuoden 1996 SM-kisoissa nuoremmilla (R1) ja veteraaneilla (R2, eri kilpailukeskukset) oli yksi yhteinen rasti.

3. Slicko
sijainti: Pohja / Raasepori
kartan käyttö: MM-kisat 1966. Löytyy onneksi uudempikin kartta osasta aluetta. Fiskarin Urheilijat -47. vuosi kai 1998?
perustelut: Länsi-Uudeltamaalta olisi voinut valita useammankin kartan tälle listalle. Koska näitä maastoja en ole kolonnut kaikkia useampaan kertaan läpi, päätin ottaa mukaan vain muistikuvieni mukaan parhaimman. Kuuluu aikalailla samaan maastotyyppiin edellisten sijojen kanssa. Kisakeskuksen & Pohjan hoodeilta löytyy tarvittaessa lisää vastaavia, ja paljon.

4. Tervalampi-Kattila / Sikoilampi
sijainti: Vihti (+ Kirkkonummi / Espoo)
kartan käyttö: SM-viesti 2010, Suunto-Games 2011. Helsingin Suunnistajat.
perustelut: Nuuksion kansallipuiston parasta osaa. Pitkällinen ajantasaisen suunnistuskartan odotus alueelta päättyi 2010 SM-viestiin ja sen jälkeen maastossa on tullut heitettyä treeni jos toinenkin. Täydellinen yötreenimaasto.

5. Innanbäck / Gunnars / Malm
sijainti: Inkoo
kartan käyttö: eGames ja Huippuliigan finaali 2011. eGames 2003 & 2004. SM-pika 1994. Espoon Suunta. Pysyvästi harjoituskiellossa ilman erillistä lupaa
perustelut: Merenrantakallioita parhaimmillaan ja nautinnollisimmillaan. Sen verran maastotyyppivaihtelua alueelta löytyy, että halutessaan aikaan saa tiukkaa säksätystä, kuten HuLissa 2011 (kuva). Laakeampaa avokalliorinnettäkin löytyy.
 
6. Gillerberget
sijainti: Sipoo
kartan käyttö: Jukola 1995. Fin-5 2004. 
perustelut: SSL:n karttarekisteri: "erityisen pienipiirteinen avokalliomaasto, keskisuuret (20-50m) korkeuserot". Selvästi Itä-Uudenmaan parasta antia. Kaatuneet puut saattavat jyrkimmissä rinteissä rajoittaa nautintoa, mutta muuten upeaa. Ei kovin kaukana 2012 Jukolan maastoista.

7. Högsand
sijainti: Hanko, Lappohja
kartan käyttö:? OK Raseborg. 2009
perustelut: Listan ainoa kangasmaasto. Niitä ei loppujen lopuksi Uudeltamaalta löydy kovin paljoa, lähinnä Salpausselältä eli Hanko-Hyvinkää linjalta. Högsandissa nopeaan kagasmaastoon yhdistyy vähän rantadyynejä, juoksuhautoja ja tietysti yksi Suomen pisimmistä hiekkarannoista kruunaa yhdistelmän.

8. Kopparnäs
sijainti: Inkoo
kartan käyttö: eGames ja Huippuliigan finaali 2010. Espoon Suunta (kuvat kartoista ja yhteystiedot).
perustelut: Samanlaista settiä kuin Innanbäckin maastot, joskin omalta osalta enemmän on täällä tullut juostua. Laakeita avokallioita laapottaa ja yksi tosi tiukka mäkialue, jonka kartoittaminen täydellisesti on mahdotonta nykyisillä suunnistuskarttojen mittakaavoilla. Itä-osa peitteisempää.

9. Linlo
sijainti: Kirkkonummi
kartan käyttö: Lynxin ja Essun seuranmestaruudet 2012. Lynx. Ratamestaajana meitsi.
perustelut: Listan musta hevonen varmaan aika monelle. Ei ehkä teknisesti haastavimpia maastoja, mutta harvoin sitä pääsee hienossa merenrannikon saaressa kirmaamaan silokallioilla. Päälle voi paistella vaikka makkarat jollain saaren nuotiopaikoista. Sopii myös coastaleeringiin.

10. Usmi
sijainti: Hyvinkää
kartan käyttö: Jukola 2010. HyRa ja RR. Kilpailukiellossa! (SM-erikoispitkä 2014)
perustelut: Raskas ja peitteinen pyöreitä mäkimuotoja sisältävä maasto, joka Jukolassa osoitti haastavuutensa. Useat maajoukkuetason suunnistajat olivat todella hukassa yön pimeinä tunteina, ja jopa valoisallakin. Omalla maastorankingilla lisäpiste siitä, että Lynxin miehistö ei kuulunut yllä mainittuihin.


Muita hilkulla olleita maastoja:
 • Ovanmalm
 • Solvalla-Suolikas
 • Väransby / Stormossen
 • Suomenlinna
 • Hakunila-Nybygget
 • Otaniemi
 • Mail (harjoituskiellossa, SM-pitkä R1 2015)
 • Äijäsmäki
 • Keräkankare
 • Gumböstrand
 • Porkkala
 • jne.

Jonkun aikaa taitaa sääennusteiden mukaan ottaa ennen kuin ylläoleviin maastoihin pääsee taas fiilistelemään. Sen verran tiukka lumipeite vielä on, että ihan hyvä jos Huippuliigan avauksen sprintissä 20.4. päästään juoksemaan alkuperäisten ratasuunnitelmien mukaan lumen häiritsemättä. Onneksi omaa suunnistusnälkää pääseen tyydyttämään jo ylihuomenna, sillä huomenna lennän Malagaan. Barbatessa kukaan ei ole valittanut lumesta, joten ei itsekään pidä alkaa valittamaan vaikka sadetta ja tuulta olisikin odottamassa perille päästyä.

2 kommenttia:

 1. No jaa? Hyvät maastot varmaan on juu, mutta kartoitus tehty jokseenkin varsin huolittamasti?

  VastaaPoista
 2. Omasta mielestä kartat ovat ihan hyviä. Kolmen ensimmäisen osalta täytyy muistaa, että kartoitustyyli on muuttunut hieman viimeisen 15 vuoden aikana. Esimerkiksi Vaipon ja Kvarnbyn kartat on tehty sen ajan periaatteiden mukaan ilman avokalliokuvausta. Kvarnbyhyn avokalliot on lätkäisty steropohjista jälkikäteen päälle. Veikkaan, ettei kukaan saisi vaikka Vaiposta parempaa 15-tonnista karttaa aikaan. Kaikissa Högsandia lukuunottamatta on juostu joku arvokkaampi kilpailu enkä muista karttojen laatua moititun.

  VastaaPoista

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua